Δελτιοθήκη νέων εκδόσεων: Ζωή Νικολοπούλου – Η σκοτεινή ύλη του Ραφ (Εκδ. Μικροσκόπιο, 2019)

Γράψτε μας για το βιβλίο σας.

Η σκοτεινή ύλη του Ραφ ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2018. Η ιδέα του με βρήκε τελείως απροετοίμαστη, καθώς η εμπειρία μου στο διήγημα ήταν ανύπαρκτη. Πολλά χρόνια πάσχιζα στις ερήμους και τις θύελλες του ποιητικού τοπίου με συντροφιά τους καταραμένους μεγάλους προγόνους. Όμως αυτές οι δυσκολίες είναι που ατσαλώνουν την πίστη των ποιητών και την ελπίδα των ρομαντικών. Το μεγάλο μάθημα της ποίησης ήταν το θάρρος. Αυτό το θάρρος άντλησα για να γράψω τις πρώτες λέξεις του διηγήματος, αναλογιζόμενη πάντα τους κινδύνους και την ευθύνη.

Μοιραστείτε μια ιδέα, έμπνευση και επιθυμία που σας έκαναν να το γράψετε.

Ήταν Σεπτέμβρης του 2015 όταν είδα τη σοκαριστική φωτογραφία του 3χρονου Αϊλάν. Μια εικόνα αποτρόπαιη που τρύπωσε στο βάθος του μυαλού μου. Δεν είχα καμιά απάντηση στο γιατί και δεν μπορούσα να αποτρέψω τη βαρβαρότητα της ζωής αυτού του κόσμου. Όμως ήθελα να δέσω αυτό το τραύμα μέσα μου και να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στον μικρό Αϊλάν, έστω με τη δύναμη της φαντασίας. Το μοναδικό όπλο που είχα απέναντι στον πόνο και την αδικία. Ήταν το μοναδικό που μπορούσα να προσφέρω σε αυτό το παιδί και σε τόσα άλλα παιδιά που φεύγουν. Λένε ότι αυτό που φανταζόμαστε, πράγματι υπάρχει κάπου στο σύμπαν.

Συστήστε μας σε έναν χαρακτήρα του.

Ο Ραφ μου, ο μικρός Αϊλάν και ο κάθε Αϊλάν αυτού του κόσμου, είναι ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος. Κάθε φορά, γιατί αυτό είναι μια εμπειρία αέναη, ο Ραφ χτίζει έναν καινούργιο κόσμο που παρότι συντρίβεται και θρυμματίζεται, καταφέρνει να εξυψώνεται, να ωριμάζει, να εξελίσσεται, να μην παύει ποτέ. Είναι η δύναμη αυτού του κόσμου που τον οδηγεί σε κάτι ανώτερο και υπερβατικό.

Δώστε μας μια φωτογραφία, δική σας ή άλλων, αναλογική, ψηφιακή ή διαδικτυακή, που θα ταίριαζε στο βιβλίο σας και γράψτε μας γιατί.

Αυτή η εικόνα της Εύας Κουτσούκου από το βιβλίο, με συγκινεί γιατί αποτυπώνει με ακρίβεια το συναίσθημα των λέξεών μου: «δυο ψυχές μόνες στο σύμπαν, σε ένα μονόξυλο. Μεγάλη συμφορά ή μεγάλη ευτυχία».

Όλες οι δελτιοθήκες νέων εκδόσεων εδώ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Δελτιοθήκη νέων εκδόσεων: Ζωή Νικολοπούλου – Η σκοτεινή ύλη του Ραφ (Εκδ. Μικροσκόπιο, 2019)

Σχολιάστε