Barroux – Σ’ αγαπάω, Μπλου

Η αμοιβαία σωτηρία

Υπάρχουν βιβλία το κείμενο των οποίων περιορίζεται σε λίγες γραμμές αλλά η ιστορία τους διεισδύει τόσο πολύ στη σκέψη, που δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια. Όταν έχουν, άλλωστε, μαζί τους την τέχνη της εικονογράφησης, τότε αρκεί το ζεύγος των δυο για μια αφήγηση που αποτυπώνεται ισχυρά στο ίδιο το θυμικό. Δεν έχει λοιπόν, σημασία, πώς ένα μικρό αγόρι με κίτρινο καπέλο έγινε φαροφύλακας και πως βρέθηκε σε μια κόκκινη βάρκα, να αρμενίζει χαρούμενο και μοναχό στο αγαπημένο του μπλε του ωκεανού· ούτε πώς ο καιρός χάλασε τόσο ξαφνικά, η θάλασσα έγινε τρικυμιώδης κι εκείνος κινδυνεύει στα κύματα.

Εκείνο που του αλλάζει την ζωή είναι πως ξαφνικά αναδύεται στην επιφάνεια μαζί με την βάρκα του πάνω σε μια τεράστια λευκή φάλαινα. Της συστήνεται ως Ιωνάς, εκείνη Μπλου, την ευχαριστεί που του έσωσε την ζωή και της δίνει ραντεβού για την άλλη ημέρα. Της λέει ότι είναι η ομορφότερη φάλαινα που έχει δει και την καληνυχτίζει. Αλλά το επόμενο πρωινό η Μπλου είναι άφαντη και ο Ιωνάς την αναζητά στον βυθό και την βρίσκει στενοχωρημένη και, τελικά, ασθενή. Γιατί η κοιλιά της είναι γεμάτη πλαστικές σακούλες όλων των χρωμάτων, τις οποίες κατάπινε, «νομίζοντας» πως πρόκειται για μέδουσες.

Ο Ιωνάς δεν χάνει καιρό: μαζεύει τα σκουπίδια από τα βάθη του κήτους και τα παίρνει μακριά, ζωγραφίζει για την Μπλου μέδουσες και σακούλες ώστε να τις ξεχωρίζει και την αφήνει να ξεκουραστεί. Την επόμενη μέρα ξαναβγαίνει στα ανοιχτά για να την βρει, να δει να είναι καλύτερα. Σε μια από τις ομορφότερες εικόνες που έχουμε δει σε ανάλογα βιβλία, η Μπλου αναδύεται από το νερό χαμογελαστή, και σε μια εξίσου θαυμαστή, πλησιάζει τον φάρο και αγγίζει το μπαλκόνι απ’ όπου ο Ιωνάς την αγκαλιάζει, ενώ στην προβλήτα του είναι ήδη γραμμένο το σύνθημα Σώστε τους ωκεανούς μας, Σώστε τις φάλαινες.

Η Μπλου όπως και τα είκοσι διαφορετικά είδη φάλαινας κινδυνεύουν από εξαφάνιση, από την οποία προσπαθούν να τα προστατεύσουν διεθνείς νόμοι και συμβάσεις. Όμως όλα αντιμετωπίζουν έναν διαρκή νέο κίνδυνο: την συσσώρευση πλαστικού στο στομάχι τους, που μπορεί να τις αρρωστήσει έως και σκοτώσει. Και όπως τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων πετιούνται καθημερινά στη θάλασσα, αντιλαμβάνεται κανείς τον βασανισμό και τον θάνατο που προκαλούνται σε αυτά τα ζώα. Το σύντομο καταληκτήριο σημείωμα του συγγραφέα προτείνει μερικές απλές και εφαρμόσιμες λύσεις. Ο Μπλου και ο Ιωνάς γίνονται ο ένας σωτήρας του άλλου, αλλά τώρα καλούμαστε εμείς να σώσουμε όλες τις φάλαινες, γνωρίζοντας πως οι καθαρές θάλασσες αποτελούν και την δική μας σωτηρία.

Γεννημένος στο Παρίσι και μεγαλωμένος στην Βόρεια Αφρική, ο (Stéphane) Barroux επέστρεψε στη Γαλλία για σπουδές φωτογραφίας, τέχνης, γλυπτικής και αρχιτεκτονικής, έζησε στο Μόντρεαλ και κατέληξε στις ΗΠΑ, εικονογράφος βιβλίων και εντύπων αλλά πλέον και συγγραφέας πάνω στην υπέροχη ζωγραφική του για παιδιά.

Εκδ. Παπαδόπουλος, 2023, μτφ. Χριστίνα Θεοχάρη, σελ. 40 [I Love You, Blue, 2022]. Περιλαμβάνεται μονοσέλιδο μήνυμα από τον συγγραφέα σχετικά με την σωτηρία των ωκεανών και των φαλαινών.

Προτεινόμενη ηλικία: 3-6

Ιστοσελίδα του συγγραφέα: εδώ.

Δημοσίευση και στο Πανδοχείο των παιδιών, εδώ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Barroux – Σ’ αγαπάω, Μπλου

Σχολιάστε