26
Σεπτ.
12

Εμβόλιμον, τεύχος 60 (χειμώνας 2010 – άνοιξη 2011)

Όλοι ταξιδιώτες είμαστε/Στην ερημιά αυτού του κόσμου/Και το πιο πολύτιμο που βρίσκουμε/Στα ταξίδια μας/είναι ένας ειλικρινής φίλος.

έγραφε ο συγγραφέας και περιηγητής Robert Louis Stevenson, που έγινε για πρώτη φορά γνωστός με τις … ταξιδιωτικές του εντυπώσεις. Πρόκειται για απόσπασμα από ποίημα πάνω σε πλακέτα προορισμένη να αναρτηθεί στον τοίχο και το οποίο μεταφράζεται εδώ μαζί με το Ρέκβιεμ του και άλλα τρία ποιήματα ισάριθμων ποιητών άλλων κόσμων και εποχών: των Sir Walter Scott, Leigh Hunt και Robert Herrick, σε εισαγωγή και μετάφραση Έλλης Συναδινού. Το περιοδικό όπως πάντα μετατρέπεται και σε κιβωτό σύγχρονης ελληνικής ποίησης· τις ποιητικές τους καταθέσεις αυτή τη φορά εναποθέτουν οι Γ. Αλισάνογλου, Γ. Βουρλάκος, Τ. Γαλάτης, Β. Γερόκωστα, Π. Γκολίτσης, Β. Ιωαννίδης, Ι. Καραγιάννη, Α. Καρακόκκινος, Μ. Καρδάτου, Κ. Καριζώνη, Ε. Κορνέτη, Γ. Κούκιος, Α. Κουτροκόη, Χ. Κουτσουμπέλη, Χ. Κρεμνιώτης, Σ. Λαμπαδάρη, Α. Λυμπέρη, Κ. Μανωλοπούλου, Σ. Μαφρέδας, Α. Μπακονίκα, Τ. Νικηφόρου, Ε. Παπαδοπούλου, Σ. Παστάκας, Λ.Δ. Παπαδάκης, Γ. Παπαναστασόπουλος, Κ. Ριζάκης, Α. Σιδέρης, Ε. Συναδινού και Μ. Τόκα Καραχάλιου.

Μια μεγάλη ενότητα του τεύχους που τιτλοφορείται «Ασκήσεις Γραφής» αφιερώνεται σε κείμενα γραμμένα από γυναίκες της Ομάδας Γονέων του Κέντρου Πρόληψης στον ΟΚΑΝΑ της Λάρισας. Η αμιγής γυναικεία αυτή ομάδα με την καθοδήγηση και τον συντονισμό της Ειρήνης Κουφάκη και της Κικής Τσιάτα μετεξελίχθηκε σε Ομάδα Γραφής και εν συνεχεία σε Ομάδα Θεάτρου. Το περιοδικό εκτίμησε το απαραίτητο της παροχής βήματος σ’ εκείνους που τολμούν κι ανοίγουν τα θυρόφυλλα της ψυχής τους στη δημόσια θέαση, όσο μάλλον όταν στα γραπτά τους, καίτοι πρωτόλεια, διακρίνονται αρετές της γραφής και, κυρίως, έχουν κάτι να πουν στον αναγνώστη. Γράφουν λοιπόν οι Μ. Γκουντέλου, Σ. Καΐπη, Β. Μαγουλιώτου, Ν. Παπακωνσταντίνου, Ε. Σπανού, Ι. Τούνη, Κ. Τσιάτα, Α. Τσοάκη, Μ. Χαχαμίδου, Β. Ψαριανού.

Το γράμμα της σύνταξης εστιάζει στην ευρεία ανάδραση και τα μηνύματα ενθάρρυνσης για την συνέχιση του έργου του περιοδικού, παρά τα προβλήματα, και καθιερώνει τη στήλη «Παρελθόντων αιώνων» με αναδημοσίευση κειμένων για τη Φωκίδα και τη Βοιωτία άλλων καιρών, καθώς και την εικονογράφηση κάθε τεύχους από έναν εικαστικό, με πρώτη δημιουργό την Μαργαρίτα Βασιλάκου. Στο διήγημα: Α. Βαναργιώτης, Μ. Κουγιουμτζή, Φ. Λαμπελέ, Χ. Ξυλινά, Τ. Οικονόμου και Χ. Ψαρράς, σε αυτοβιογραφικό αφήγημα η Ε. Κεχαγιά – Μιχαηλάρη (Μια Επονίτισσα 84 ετών θυμάται) και στο δοκίμιο η Β. Καμπατζά και Φ. Πιομπίνος. Η πρώτη εξετάζει την σχέση αλληλεπίδρασης Φύσης και Ανθρώπου στο ατμοσφαιρικό έργο του Δημοσθένη Βουτυρά και ο δεύτερος την μέσω της τέχνης διαφορετική πνευματική οπτική Ελλάδας και Δύσης.

Και αντιγράφω στο τετράδιο με τα αγαπημένα ποιήματα δυο που μοιάζουν απόλυτα αρχαία και σύγχρονα μαζί, προερχόμενα από δυο εποχές που δεν θα μπορούσαν να είναι μακρύτερα η μια από την άλλη:

Αποστηθίσαμε όλους τους χρησμούς/νάχει το παραμιλητό στον ύπνο μας μια συνοχή/απ’ την αμφίστομη ρομφαία των θεών/το μέλλον να γλυτώσει //Σ’ ένα μαντείο, πάντοτε η προσφυγή μας//Με την ψυχή μας θέλησες να διαπραγματευτείς/μεταρρυθμίσεις και συγχωροχάρτια/αναστηλώσεις πόλεων και ερώτων/Δρασκελίσαμε τα γκρεμισμένα τείχη – κατάλυση συμβόλων μιας κυριακάτικης εξουσίας/και ήρθαμε σε άλλες εποχές· μα εσύ δεν είχες εγκαύματα λέξεων στο κορμί/οράματα με ίχνη απελπισίας,/η μάσκα του προσώπου σου δίαυλος κρυφός των εποχών.[…] [Στέλιος Θ. Μαφρέδας – Οι χρησμοί που αποστηθίσαμε (απόσπασμα)]

Η Τζένη με φίλησε όταν συναντηθήκαμε, /Μ’ έναν πήδο ορμώντας απ’ το κάθισμά της·/Χρόνε, κλέφτη εσύ, που σ’ αρέσει να καταχωρείς/Γλυκές στιγμές στη λίστα σου, κι αυτό να βάλεις!/Πως είμαι κουρασμένος πες, πως είμαι λυπημένος,/Πως η υγεία και ο πλούτος με ξεχάσανε,/Πως γερνάω πες, μα να προσθέσεις·/Η Τζένη με φίλησε. [Leigh Hunt, Η Τζένη με φίλησε].

Αύριο το τεύχος 63-64, χωρίς να ξεχνάμε το 61-62 που θα ακολουθήσει λίγο αργότερα.  Στις εικόνες: δυο έργα της εικαστικού του τεύχους Μαργαρίτας Βασιλάκου και ο Robert Louis Stevenson από τον Joe Kubert.


1 Σχόλιο to “Εμβόλιμον, τεύχος 60 (χειμώνας 2010 – άνοιξη 2011)”



Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Σεπτεμβρίου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Blog Stats

  • 1.138.509 hits

Αρχείο


Αρέσει σε %d bloggers: